АПТЕКИ СВІТУ-2017

suhodolskiy_fmt.jpegВ Одесі відбувся 6-й Міжнародний фармацевтичний форум «Аптеки світу-2017», організаторами якого виступили компанії «МОРІОН» та «УкрКомЕкспо».
Другий день форуму, а саме 4-у сесію «Менеджмент та економіка аптечного підприємства. Пацієнт бере владу?» відкрив фокус-дискусією стратегічний директор компанії «БаДМ» Олександр Суходольський.
Так склалося, що дистриб'юторам потрібно працювати в умовах нової реальності, яка не є тимчасовою й в короткостроковій перспективі не зміниться. Ця реальність - низькомаржинальний ринок.
Як сказав спікер, одним з основних факторів, що забезпечують "життя" дистриб'ютора сьогодні, є вміння рахувати та приймати рішення. В ситуаціях, коли незрозуміло, які умови роботи будуть завтра, рішення слід приймати сьогодні. Необхідність такого формату роботи вже виникла на ринку, та в подальшому така тенденція буде тільки розповсюджуватися.
Як зазначив О.Суходольський, дистриб'юторів на українському ринку досить мало, тому ті проблеми, які зараз існують, а саме фінансові ризики, ризики державного тиску та інши, помножуються багато разів для кожного з них.
Для існування та розвитку дистриб'юторських компаній необхідно прийняти заходи щодо збільшення маржі, залучення нових клієнтів та розробки нових пропозицій для вже існуючих партнерів.
Один з основних напрямків розвитку спікер визначив логістику та логістичні операції. Ситуація на ринку склалася така, що в майбутньому постачання будуть все більш дрібними, що призведе до колосального зростання витрат на цю сферу. Також, за думкою експерта, необхідно прийняти до уваги, що в найближчому майбутньому дуже реальним стане варіант відправлення лікарських засобів безпосередньо від дистриб'ютора до пацієнта.
Другим сервісом, на який варто звернути увагу, є відповідальне зберігання препаратів на складах дистриб'ютора. О.Суходольський зазначив, що товаромісце в аптеці коштує значно дорожче, ніж на складі дистриб'ютора. При цьому останній може забезпечити належне зберігання товару та його доставку в потрібний час у потрібному для аптеки або мережі місці. Така функція дозволить запобігти затоварюванню аптеки та допоможе розширити асортимент. Аптечні мережі, які використовують подібний принцип роботи, демонструють високі темпи розвитку, чого не можна сказати про фармацевтичні мережі з великими запасами.
Коментуючи питання дефектури препаратів, що беруть участь у державній програмі "Доступні ліки", спікер зазначив, що явище було не дивним, якщо враховувати ситуацію з введенням урядової програми. Передбачити попит в аптеках, замовити, виготовити і доставити препарат миттєво - виявляється неможливим, на це потрібен час. Однак, завдяки певним зусиллям дистриб'юторів та виробників, дефектура сьогодні зменшується, і така тенденція буде продовжуватися.
«Ринок змінюється, сьогодні він не такий, як був учора, - зазначив О.Суходольський. - Щоб вижити на цьому ринку, слід прикласти зусилля вже сьогодні ».
 

БаДМ - Ми працюємо для Вас!