ПРОВІЗОР - ПЕРША ЛАНКА В СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

Величезну роль у зростанні престижу професії провізора сьогодні грає Міжнародна фармацевтична федерація (FIP). Саме їй належить ідея виникнення урочистої клятви провізора – аналога клятви Гіппократа, лише для фармацевтів.
У своїй роботі FIP приділяє велику увагу публікації останніх розробок у фармацевтичній практиці і пов'язаних з ними глобальних новин.
Міжнародна асоціація фармацевтів постійно шукає нові сучасні підходи до інформування своїх членів і партнерів про все, що впливає або впливатиме на сферу фармацевтики. Зокрема, FIP організувала робочу групу «Фармацевтичний працівник – перша ланка в системі охорони здоров'я», в яку входили експерти з 8 країн.
Експерти робочої групи визнали, що 99% населення світу сьогодні обмежені в доступі до лікарів і тому «скрізь, де є ліки, мають бути провізори».
Також було зазначено, що для того, щоб медики і фармацевти могли ефективно співпрацювати, лікарі мають бути інформовані про те, що вміють та знають працівники аптек.
Підвищити професійний рівень фармацевтів може лише відповідне навчання. Тому FIP розробила конкретні рекомендації для реорганізації освіти провізорів для розвитку професії за допомогою впровадження багатьох допоміжних інструментів.
Як показали міжнародні дослідження, що були проведені під егідою FIP, число фармацевтів з розрахунку на 10 тис. населення в період з 2006 по 2012 рік виросло в переважній більшості країн світу (всього дослідження охоплює 51 країну).
У 52% країн світу (наприклад, Канаді, Нідерландах, Ефіопії, ЮАР) в більше ніж половині аптек є можливість роботи провізора в одній команді зі всіма фахівцями охорони здоров'я, що підвищує як результати лікування конкретного хворого, так і рівень всієї системи охорони здоров'я.
Роль фармацевта, що зводилася раніше головним чином лише до відпустки ліків, в сучасних умовах повинна кардинально змінитися і наповнитися новим вмістом. Віднині це має бути не продавець (як інколи називають провізора в пресі), а фахівець сфери охорони здоров'я.

БаДМ - Ми працюємо для Вас!