ОСОБЛИВОСТІ ПОТОЧНОЇ СИТУАЦІЇ НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ РИНКУ ПРАЦІ

Андрій Анучин, директор агентства «Фарма Персонал», змалював особливості поточної ситуації на фармацевтичному ринку праці, представивши останні результати досліджень. Розглянемо кількість і структури Sales Force в Україні. Так, «армія» медичних представників, що працюють в Україні, налічує трохи менше 10 тис. чоловік. Ця цифра включає штатних співробітників фармкомпаній (майже 7,5 тис.), а також аутсорсингових, проектних медичних представників і зовнішню службу компаній-дистриб'юторів (більше 2 тис.).
Хто входить в зовнішню службу? Це менеджери по роботі з ключовими клієнтами (Кеу Account Manager — КАМ), регіональні менеджери, медичні представники. В середньому по Україні в одній фармкомпанії в зовнішній службі працюють 68 співробітників. Причому близько 80% команди зовнішньої служби складають медичні представники.
Найбільша кількість медичних представників сконцентрована в Києві і Київській обл. (17%). Також велика кількість польових співробітників в Дніпропетровській (10,9%), Харківській (9,4%), Львівській (7,1%), Одеській областях (6,4%). У Донецькій і Луганській областях (на контрольованій Україною території) працює 2,6 і 1,1% медичних представників відповідно. Регіональні менеджери концентруються здебільшого у великих областях і містах — майже 70% працюють в Київській, Дніпропетровській, Львівській, Харківській і Одеській областях. Найбільша кількість медичних представників працює з препаратами групи N «Засоби, що діють на нервову систему» (17,3%), групи А «Засоби, що впливають на травну систему і метаболізм» (16,4%) і групи З «Засобу, що впливають на серцево-судинну систему» (15,1%). (за метеріалами Фарма Персонал)

БаДМ - Ми працюємо для Вас!